Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019

Αρμυρίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια
Μυρίγκες, μυρίκι, αλμυρίκι, είναι κάποια από τα ονόματα και αυτού του φυτού που του έχουν δώσει σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Στην χώρα μας συναντάμε 5 έως 6 είδη από τα 20 και πάνω που υπάρχουν στο γένος. Έχει πολύ δυνατό ριζικό σύστημα, σε μεγάλο βάθος όπου και κάνει θαυμάσια εκμετάλλευση της υγρασίας. Τα ανοιξιάτικα αρμυρίκια έχουν ρόδινα άνθη που σχηματίζουν μικρές ταξιανθίες.
Αρέσκεται πολύ στα υφάλμυρα νερά υπόγεια και επίγεια. Λόγω αυτής της ιδιότητας του το βρίσκουμε σχεδόν σε κάθε παραλία δίπλα στο κύμα, ως καλλωπιστικό, αλλά και για την σκιά του.
Η ανθοφορία του διαδέχεται ομαλά την ανθοφορία της ιτιάς. Με έξυπνη τοποθέτηση δε υπάρχει καθόλου κενό για να κρεμάσουν τα μελίσσια
Χιλιάδες είναι τα στρέμματα με την ποικιλία της ροδόχρωμης γύρης που ανθίζει το δεύτερο ήμισυ του Απριλίου στις εκβολές των μεγάλων ποταμών μας όπως είναι ο Πηνειός, ο Αλιάκμονας, ο Αξιός, καθώς και σε όλα τα ποτάμια της Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. Η ανθοφορία του διαδέχεται ομαλά την ανθοφορία της ιτιάς και δε υπάρχει καθόλου κενό για να κρεμάσουν τα μελίσσια, έτσι η φυσιολογική συνεχή άνοδός τους συνεχίζεται χωρίς εμπόδια γιατί το αρμυρίκι δίνει πολύ μεγάλες ποσότητες γύρης.
Πολύ σημαντικά είναι και τα είδη που ανθίζουν τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Αυτά δίνουν γύρη χρώματος κρεμ προς το άσπρο και εν όψει του χειμώνα που έρχεται οι μέλισσες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να συλλέξουν περισσότερη γύρη που θα κρατήσει το μελίσσι δυνατό και θα το βγάλει από τον χειμώνα με ασφάλεια.
Το νέκταρ αυτού του φυτού είναι εξίσου σημαντικό, γιατί το φθινόπωρο είναι λίγες οι ανθοφορίες και σε πολλά μέρη της χώρας μας, όπως είναι τα νησιά και κάποια παράλια, οι μελισσοκόμοι περιμένουν μαζί με την ακονιζιά και αυτήν την ανθοφορία, ώσπου να δώσει το φθινοπωρινό ρείκι και να σιγουρευτούν για καλό ξεχειμώνιασμα.
Το συναντάμε και αυτό αυτοφυή όπως παραπάνω αναφέραμε σε κοίτες ποταμών, λιμνών, στις άκρες των δρόμων, αλλά και στα πάρκα και τις αυλές των σπιτιών σαν καλλωπιστικό και διακοσμητικό, λόγω της πλούσιας κόμης του αλλά και αντοχής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :